Kreativitás a szerelemben

Kezdjük ott, ahol a mesék befejeződnek, az ásó, kapa, nagyharang után, mert úgy tűnik a „boldogan éltek, amíg” résszel van egy kis probléma. Mese habbal ugyanis, hogy a boldog egymásra találást követően a boldog együttélés már csak egy laza félmondatot érdemel, a neheze még csak ilyenkor következik!

A „miért nem” ideje lejárt!

Sokan, sokszor írtak arról, hogy milyen nehézségek és problémák lehetnek egy párkapcsolatban. Ehhez persze különösebb szakértelemre sincs szükség, elég gyakran halljuk barátoktól, ismerősöktől, hogy miért nem boldog a párkapcsolatuk, mivel elégedetlenek, mire vágynának. A probléma meghatározása fontos, de annak ismételgetése, hogy miért  rossz az együttélés akkor is rossz, ha ezt „illetéktelen” személyeknek, azaz úton útfélen meséli el valaki, de az sem vezet különösebb eredményre, ha a párjának mantrázza esténként. A „miért nem” helyett ideje azzal foglalkozni, hogy akkor mégis miért igen!

Kreatív problémamegoldás a párkapcsolatban                                                                                                 

Mindannyian – legalábbis többségünk – arra vágyunk, hogy a párunk elfogadjon, megértsen, támogasson, értékeljen nagyra és dicsérjen. Az eszünkkel persze tudjuk, hogy két felnőtt kapcsolata már nem feltétlen a feltétel nélküli elfogadásról szól, hanem egymás jóllétéért való kölcsönös felelősségvállalásról és gondoskodásról. Ugyanakkor, ha a fent említett nagyra értékelés helyett az alkalmatlanság érzését kell valakinek rendszeresen megélnie, az bizonyosan nem erősíti sem az önbizalmát, sem a párkapcsolattal való elégedettségét, ráadásul a problémamegoldás szempontjából igen gyakran hatástalan is. Ha a „százszor kértelek/megmondtam már” nem válik be, akkor keressünk új utakat, íme néhány ötlet:

  • Humor: a legjobb megoldás kapcsolati problémák kezelésére a humor. A humor levezeti a konfliktusból adódó feszültséget és műfajából adódóan más keretbe helyezi a problémát, ráadásul könnyen lehet, hogy mélyebb – kellemes – emléknyomokat hagy, ami elindíthatja a változást. Egy hétköznapi konfliktusra lefordítva mindezt: ha zavar, hogy a párod az ágy mellé hajítja le a zokniját (pedig már százszor megkérted, hogy..), akkor várd meg szó nélkül, amíg felhalmozódik egy adag és építs belőle egy kis dombot, majd tűzd a tetejére egy kis zászlóra írva, hogy „szeretlek”! Garantáltan érteni fogja a helyzetet!
  • Ajánlj alternatívákat: gyerekeknél is jól működik, de párkapcsolatban is gyakran beválik ez a kis trükk. Ha megkérdezed a gyermekedet, hogy szeretne-e gyümölcsöt enni, akkor 50% az esélye annak, hogy nemet mond. Ha azt kérdezed, hogy almát, vagy narancsot szeretne enni, akkor az esetek 90%-ban a kettő közül kiválasztja az egyiket. Ha a pároddal szeretnél közös programot, akkor ne azt kérdezd meg, hogy mit szeretne csinálni, vagy mikor, sokkal inkább, hogy a péntek, vagy a szombat este lenne jobb neki, esetleg, hogy moziba menne szívesebben, vagy kirándulni. Az esetek 90%-ban a kettő közül fog választani!
  • Ne nyúlj hozzá: és ezt most kizárólag a problémára értem! Ha egy helyzet állandó vita téma és konfliktusforrás, akkor néha már a megoldási kísérlet maga gerjeszti a problémát. Néha – meglepő módon – az is előidézhet változást, ha egyszerűen pár napra félreteszed a megoldási kísérleteket és a párkapcsolat más – pozitív – aspektusának erősítésére fordítod az energiádat.
  • Írj levelet: ha a megbeszélés rendre kudarcos, vagy túl nagyok az indulatok és a megoldás helyett vádaskodásba torkollik a megbeszélés, akkor kipróbálhatod a levél műfaját, ahol az azonnal replikázás lehetőségének hiánya időt ad a megfontolásra. Fontos, hogy egy probléma megoldását célzó levél valóban a megoldásról szóljon és erős hangsúlyt kapjon benne a pozitív érzések kifejezése, a bizalom a partnerben és annak éreztetése, hogy nagyra értékeled őt.

Kreatívan a hétköznapok frusztrációja ellen!

A kapcsolatok többségét nem a nagy problémák ássák alá, hanem a monoton hétköznapok kicsi, ámde gyakori frusztrációi. Na meg persze az, hogy a jót természetesnek tartjuk (ugyanez az előforduló negatív eseményekre természetesen nem érvényes), úgy is mondhatnám szóra sem érdemesnek, így elfelejtünk dicsérni, sőt észre sem vesszük a kedves gesztusokat, simogatásokat, figyelmességeket. Egy kis játék ezen a helyzeten változtathat: beszéljétek meg a pároddal, hogy a következő héten meglepitek egymást valamivel, de nem áruljátok el, hogy mi a meglepetés – akkor sem, ha már bekövetkezett. A másik fél „feladata”, hogy a hét végén kitalálja, mivel lepted meg. Természetesen nem ajándékokra gondolok, mert egy csokor rózsát nem nehéz észrevenni, sokkal inkább gesztusokra, figyelmességekre. Aki megígéri, hogy a párjának nem mondja el, annak elárulom, miért jó ez a játék: sokkal nagyobb figyelmet fogtok szentelni egymás pozitív gesztusaira, kedvességeire egész héten, mert szeretnétek megfejteni a titkot!

..és egy kis romantika

Az udvarlás időszaka a kellemes helyzetekről, az egymásra figyelésről és a romantikáról szól. Az ásó, kapa után pedig eljön a mosatlan edények és befizetésre váró csekkek ideje. Érdemes figyelmet és energiát szánni a romantika visszacsempészésére a párkapcsolatba. Hívd meg a párodat egy randevúra! Felkereshettek olyan helyszíneket, amelyek fontosak nektek, de bátrabbak a meglepetés randevút is kipróbálhatják. A meglepetés randevú esetén az egyik fél találja ki és szervezi meg a programot, a másik pedig csak az időpontot és az öltözködési útmutatót tudhatja (nem mindegy, hogy színház, hógolyózás, vagy éjszakai fürdés a program). Legközelebb aztán fordul a kocka..

…..mert „a boldogan életek, amíg”, vagy egyszerűen csak az örömteli hétköznapok, az emlékezetes ünnepnapok és a boldog pillanatok megteremtése egy párkapcsolatban két ember közös alkotása.

Kocsis Szilvia, tanácsadó szakpszichológus